Welke tuinkas koop ik nou voor mezelf? Een veel gestelde vraag waarop ik een klein beetje antwoord probeer te geven.

Om een correct antwoord te geven op deze vraag moet ik mezelf wel wat vragen stellen.

Heb ik echt een tuinkas nodig?

Voor het planten van bijvoorbeeld groenten, pepers, slaplanten of andere leuke gewassen te planten is het natuurlijk niet noodzakelijk om een tuinkas te kopen. Maar het maakt het kweken wel een stuk makkelijker en dus veel leuker! Het grote voordeel van een tuinkas is dat je zelf in meer of mindere mate bepaald hoe warm het is in de ruimte. Op die manier verleng je het kweekseizoen, je bent niet zo afhankelijk van de weerverwachtingen buiten. Zo begin je eerder met zaaien en kan je tot veel later in het jaar oogsten. Met een tuinkas heb je natuurlijk minder last van weersinvloeden, niets zo erg is als je mooie plantjes met veel liefde hebt geweekt, dat je deze kunt weggooien na enkele dagen revenval, sneeuw, wind of andere invloeden van buitenaf. Je gewassen zijn beter beschermd!

Hoe werkt het principe van een tuinkas?

Een kas zorgt ervoor dat je binnenin de kas een broeikaseffect optreedt, het wordt stukken warmer. Omdat de kas afgesloten is wordt de warmte en vocht gevangen en blijft deze in de kas hangen, een ideale atmosfeer voor uw planten. Door de hogere temperaturen kunnen meer exotische planten worden gekweekt, bijvoorbeeld peperplanten zullen zich thuis voelen in een heerlijke warme tuinkas. Probeer maar eens een hele hete peper in het Nederlands klimaat buiten te laten groeien, lukt je bijna niet.